Krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym
Krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym to propozycja na pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację lub na deser w ciągu dnia. Bardzo łatwo się je robi i fajnie wyglądają. Dzieci z pewnością będą zachwycone.
Przepis na krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki do ich przygotowania na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Ten pomysł na krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym świetnie sprawdzi się także wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście. W kilka minut mamy gotową fajną przekąskę do filiżanki kawy.
KRĄŻKI JABŁKOWE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Składniki
- 4 jabłka
- 1 jajko (rozmiar L)
- 150 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do miski. Następnie wbijam jajko, dodaję mleko, cukier i cukier wanilinowy. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy.
- Jabłka obieram i kroję w 0,5 cm plastry. Następnie z każdego kawałka wykrawam środek z częścią gniazda nasiennego.
- Każdy plaster jabłka obtaczam w cieście naleśnikowym i przekładam na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażę z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu jabłka odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Przed podaniem placuszki posypuję cukrem pudrem.