Kluski leniwe
Tym razem pomysł na szybki obiad – kluski leniwe. To proste danie z sera białego (twarogu) oraz mąki jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. W sam raz kiedy nie mamy ochotę na zabawę w kuchni.
Składniki
- 500 g twarogu tłustego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól
Przygotowanie
- Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko oraz szczyptę soli. Dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek.
- Na stolnicę wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę pszenną. Zagnieść ciasto uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki.
- Leniwe wrzucić na wrzątek i gotować przez kilka minut, od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z usmażoną na maśle cebulką lub kto z czym lubi.