Kaszowiec bez pieczenia
Ciasto kaszowiec, to pyszny deser, przygotowany na bazie kaszy manny. Deser ten nie wymaga pieczenia, ponieważ wykonany jest na gotowych herbatnikach.
Ciasto z kaszy manny to bardzo stary i sprawdzony przepis, który zawsze smakuje. Wersja na herbatnikach jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Często takie najłatwiejsze i najbardziej oczywiste przepisy są najlepsze. Do przygotowania ciasta kaszowiec potrzebujemy bardzo prostych składników, które można zakupić w każdym osiedlowym sklepie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA CIASTO KASZOWIEC BEZ PIECZENIA
Składniki
- 1 l mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 paczka herbatników o smaku kakaowym
Przygotowanie
- Mleko wlać do garnka, dodać do niego masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość podgrzać do momentu połączenia składników.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą dodać kaszę manną, gotować, ciągle mieszając do momentu uzyskania gęstej masy.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
- Na herbatnikach rozprowadzić masę z kaszy. Wierzch ciasta przykryć kolejną warstwą herbatników.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można poruszyć cukrem pudrem.
30 lat temu robilam to moim dzieciom ciastka byly jasne a do masy z kaszki manny dodawalo sie lyzke kakao i nawzywalo sie to ciasto Brzdąc
Znam w wersji „tort marczello”: spód z przepisu na tzw. murzynka, a wierzch właśnie z kaszkowego kremu posypany wiórkami kokosowymi.
Ciasto pyszne, można modyfikować. Do masy raz dodałam kakao, za drugim razem wiórki kokosowe, teraz myślę o dodaniu lemon curd. Zamiast cukru oczywiście ksylitol. Polecam