Kapsalon inaczej

Kapsalon to niesamowicie smaczne danie, które wywodzi się z Holandii. Składa się z frytek, soczystego mięsa, ciągnącego się sera oraz świeżych warzyw.

Przepis na kapsalon z pewnością już znacie z mojego bloga. Tym razem postanowiłam go przygotować nieco inaczej i przygotowałam kapsalon z mięsem mielonym. Ta wersja smakuje tak samo rewelacyjnie, jak tradycyjny kapsalon! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA KAPSALON INACZEJ

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 mix sałat
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek świeży
  • 1 cebula czerwona
  • 150 g żółtego sera
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • ketchup
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić jak na tradycyjne frytki. Usmażyć we frytkownicy lub tradycyjne na oleju. Można też zapiec je w piekarniku. 
  • Do miski przełożyć mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz czosnkiem granulowanym. Następnie podsmażyć na odrobinie oliwy. 
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórka i pomidora pokroić w ćwierćplastry. 
  • Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli oraz pieprzu. 
  • Do naczynia żaroodpornego lub foremek wyłożyć przygotowane frytki, następnie mięso mielone. Całość posypać startym na tarce serem żółtym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do momentu roztopienia się sera.
  • Kiedy ser się roztopi naczynie wyjąć s piekarnika, całość polać ketchupem, wyłożyć mix-sałat, ogórka, pomidora, cebulę czerwoną. Polać sosem czosnkowym i posypać szczypiorkiem. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × jeden =