Kapsalon inaczej
Kapsalon to niesamowicie smaczne danie, które wywodzi się z Holandii. Składa się z frytek, soczystego mięsa, ciągnącego się sera oraz świeżych warzyw.
Przepis na kapsalon z pewnością już znacie z mojego bloga. Tym razem postanowiłam go przygotować nieco inaczej i przygotowałam kapsalon z mięsem mielonym. Ta wersja smakuje tak samo rewelacyjnie, jak tradycyjny kapsalon! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA KAPSALON INACZEJ
Składniki
- 6 ziemniaków
- 400 g mięsa mielonego
- 1 mix sałat
- 2 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 1 cebula czerwona
- 150 g żółtego sera
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- ketchup
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić jak na tradycyjne frytki. Usmażyć we frytkownicy lub tradycyjne na oleju. Można też zapiec je w piekarniku.
- Do miski przełożyć mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz czosnkiem granulowanym. Następnie podsmażyć na odrobinie oliwy.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórka i pomidora pokroić w ćwierćplastry.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Do naczynia żaroodpornego lub foremek wyłożyć przygotowane frytki, następnie mięso mielone. Całość posypać startym na tarce serem żółtym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do momentu roztopienia się sera.
- Kiedy ser się roztopi naczynie wyjąć s piekarnika, całość polać ketchupem, wyłożyć mix-sałat, ogórka, pomidora, cebulę czerwoną. Polać sosem czosnkowym i posypać szczypiorkiem.