Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Pokrojone w ósemki jabłka smażone w lekko chrupiącym cieście naleśnikowym to pomysł na pyszne śniadanie, kolację lub pyszny deser po obiedzie. Świetna przekąska, która zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych.
Przepis na jabłka smażone w cieście naleśnikowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni, więc obejdzie bez wizyty w sklepie. Polecam wypróbować!
JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM PRZEPIS
Składniki / 32 sztuki
- 4 jabłka
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 50 ml wody
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski.
2. Następnie wlać wodę, mleko i dodać jajko, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Jabłka obrać i pokroić na ósemki.
4. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki jabłek obtaczać w cieście i wrzucać na gorący olej. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano.
5. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.