Gofry z twarogu sernikowego

Jeśli jesteś miłośnikiem gofrów, koniecznie spróbuj ich w nowej, serowej odsłonie! Oto gofry z twarogu sernikowego, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
Przepis na gofry z twarogu sernikowego jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe ciasto usmażyć w gofrownicy.
Co wyróżnia te gofry od tych tradycyjnych? To przede wszystkim dodatek twarogu sernikowego, który dodaje fajnego posmaczku i co ważne są bardzo sycące. Gofry z twarogu sernikowego możemy jeść same lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana, cukier puder czy polewa czekoladowa.
GOFRY Z TWAROGU SERNIKOWEGO PRZEPIS
Czas przygotowania: ok. 15 minut | Liczba porcji: 6
Składniki
- 150 g sera twarogowego z wiaderka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 375 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*składniki powinny być w temp. pokojowej.
Przygotowanie
- Do miseczki przełóż twaróg sernikowy, dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukry, mleko i olej. Całość zmiksuj do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu ubij białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie całość wymieszaj łyżką.
- Gofrownicę dobrze rozgrzej. Następnie wlej ciasto i rozprowadź go po całej powierzchni gofrownicy.
- Piecz około 3-4 minuty aż będą rumiane.
- Gotowe gofry studź na kratce, dzięki temu będą chrupiące.

