Gofry na słono
Każdy z nas zna gofry w wersji na słodko, z bitą śmietaną i owocami. Dziś jednak mamy dla was przepis na gofry na słono z szynką, serem i kilkoma innymi dodatkami.
Gofry na słono to fantastyczny pomysł na ciepłe śniadanie lub kolację. Robi się je bardzo szybko, są pożywne, pyszne i udadzą się bez wątpienia każdemu. Jeśli uwielbiacie gofry i macie ochotę spróbować ich w wersji wytrawnej, to nasz przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.
GOFRY NA SŁONO – PRZEPIS
Składniki (na 6 sztuk)
- 150 g mąki pszennej
- 130 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 150 g żółtego sera
- 150 g szynki drobiowej
- 1 mała czerwona cebula
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki chilli
Przygotowanie
1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, mleko, olej, jajko, sól oraz chilli.
2. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Ser oraz szynkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki przełożyć do miski z masą i wymieszać.
4. Ciasto partiami nakładać na rozgrzaną i lekko spryskaną tłuszczem gofrownicę. Piec przez około 10 minut, w zależności od mocy urządzenia.
5. Podawać z ketchupem lub innym ulubionym sosem.