Gofry idealne
Gofry idealne, czyli takie, które są chrupiące z zewnątrz i aksamitnie miękkie w środku. W dzisiejszym wpisie mam dla was sprawdzoną recepturę, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i gwarantuję, że upieczone według niej gofry wychodzą właśnie takie, jakie powinny być.
Aby je przygotować, potrzebujesz dobrej gofrownicy oraz zaledwie kilku produktów, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne i chrupiące gofry, które smakują jak z budki nad morzem.
GOFRY IDEALNE – PRZEPIS
Składniki na 6 sztuk
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 375 ml mleka
- 85 ml oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Ubite białka odstawić na bok.
2. Mąkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mleko, olej oraz żółtka. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Na sam koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
3. Gofrownicę dobrze nagrzać i delikatnie natłuścić. Kolejno wlać porcję ciasta i smażyć przez około 10 minut.
4. Gotowe gofry studzić na kratce, dzięki temu zachowają swoją chrupkość.