Gnocchi z gorgonzolą i szpinakiem
Pyszne i sycące gnocchi z gorgonzolą i szpinakiem to idealnie danie obiadowe. Kremowy sos świetnie pasuje do włoskich klusek gnocchi oraz szpinaku. Wszystkie składniki tego dania idealnie się ze soba komponują, tworząc ciekawą kompozycję smakową.
Gnocchi z gorgonzolą i szpinakiem to bardzo smaczne, ale także szybkie w przygotowaniu danie. Całość można przygotować w dosłownie 15 minut! Dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu!
PRZEPIS NA GNOCCHI ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ
Składniki
- 250 g gnocchi
- 1 mała gruszka
- 1 cebula
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g sera gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 100 ml mleka
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 garść orzeszków ziemnych
- szczypta pieprzu
- szczypta chilli
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie
- Gnocchi ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, w osolonej wodzie.
- Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodać szpinak i dusić do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.
- Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
- Gruszkę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Gruszkę oraz suszone pomidory przełożyć na patelnię. Dusić przez kilka minut.
- Następnie na patelnię przełożyć pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz wlać śmietankę, wymieszaną z mlekiem. Całość wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia sosu. W międzyczasie doprawić szczyptą chilli oraz pieprzu.
- Do sosu przełożyć ugotowane gnocchi i podgrzewać kilka minut. Pod koniec dodać orzeszki ziemne.