Galaretka warzywna z szynką
Kolorowa galaretka warzywna z szynką uzupełni każdy świąteczny stół i ucieszy gości. Z powodzeniem sprawdzi się również podczas domowych imprez i przyjęć w niewielkim gronie jako niezobowiązująca przystawka.
Galaretka warzywna z szynką oprócz walorów estetycznych, wyśmienicie smakuje, jest pożywna i sycąca. Składa się z prostych składników, które większość z nas posiada w swoim domu. Serdecznie polecam wypróbować przepis.
GALARETKA WARZYWNA Z SZYNKĄ PRZEPIS
Składniki
- 250 g ulubionej szynki
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 2 marchewki
- 1 l bulionu warzywnego
- pęczek pietruszki
- 8 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie
1. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Kukurydzę oraz groszek odsączyć z zalewy.
3. Szynkę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.
4. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie. Przestudzić.
5. Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić folią spożywczą.
6. Na spód tortownicy wyłożyć posiekaną natkę pietruszki i wylać kilka łyżek bulionu. Następnie wrzucić pokrojoną marchewkę.
7. Na marchewkę znów wylać odrobinę bulionu, a następnie wyłożyć kukurydzę, zalewając ją odrobiną bulionu.
8. Kolejno wyłożyć groszek konserwowy zalać bulionem, a na końcu szynkę, zalewając ją pozostałym bulionem.
9. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.