Galaretka drobiowa
Galaretka drobiowa z dodatkiem kolorowych warzyw i jajek to propozycja na pyszną przystawkę na święta i nie tylko. Potrawa pięknie prezentuje się na stole, doskonale smakuje i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Przepis nie jest skomplikowany i tak naprawdę każdy jest w stanie wykonać to kulinarne dzieło sztuki. Jak zrobić pyszną galaretkę drobiową? Poznaj prosty przepis i zaskocz swoich gości!
GALARETKA DROBIOWA PRZEPIS
Składniki
- 1 l rosołu
- ok. 500 g mięsa drobiowego ugotowanego w rosole/wywarze
- 2 marchewki z rosołu
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 jajka
- żelatyna
Przygotowanie
1. Rosół zagotować i dodać żelatynę (ilość żelatyny dodać zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Całość wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
2. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
3. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm.
4. Marchewki pokroić w kosteczkę, groszek konserwowy odsączyć z zalewy.
5. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć pokrojone jajka. Zalać odrobiną bulionu. Następnie wyłożyć pokrojoną marchewkę i ponownie zalać odrobiną bulionu. Kolejno wsypać groszek i ponownie bulion. Na sam koniec wyłożyć mięso i zalać pozostałym bulionem.
6. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.