Domowe frytki z młodych ziemniaków
Domowe frytki z młodych ziemniaków
Frytki, fryteczki, chyba każdy z nas je uwielbia. Zazwyczaj przygotowujemy je smażąc na głębokim tłuszczu. Nie należą do zbyt zdrowych przekąsek prawda? A co powiecie na frytki z młodych ziemniaków z piekarnika?
Tak przygotowane frytki z młodych ziemniaków w formie pieczonej smakują wyśmienicie. Są chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku, wręcz idealne. Domowe frytki z młodych ziemniaków można zaserwować w formie przekąski z dodatkiem ulubionego sosu, ale także jako dodatek do obiadu. Obie wersje sprawdzą się idealnie.
Zapraszam na przepis na domowe frytki z młodych ziemniaków z piekarnika. Pyszne, chrupiące, nieociekające tłuszczem. Idealne na każdą okazję!
PRZEPIS NA FRYTKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
Składniki
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki mleka
- sól
Wykonanie
- Młode ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w grube paski, jak na frytki.
- Pokrojone ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut.
- Podgotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na bok.
- W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Oliwę, mleko, paprykę słodką, zioła prowansalskie mieszamy ze sobą i taką mieszankę dodajemy do ziemniaków. Delikatnie mieszamy, by ziemniaki były obtoczone w przyprawach.
- Gotowe ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut, do zarumienienia. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu.