Frytki z kurczaka
Frytki z kurczaka to ciekawa propozycja na przekąskę lub kolację. Z dodatkiem pysznych sosów i przypraw smakują obłędnie! Przygotowanie mięsnych fryteczek nie zajmuje dużo czasu i wymaga tylko kilku prostych składników.
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
- przyprawa do kurczaka
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Wykonanie
- Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na paski przypominające tradycyjne frytki.
- Pokrojonego kurczaka włożyć do miski, doprawić przyprawą do kurczaka, czosnkiem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
- Jajko wbić do miski i roztrzepać. Następnie wlać mleko i dosypywać stopniowo mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto będzie jednolite i dość gęste.
- Każdy kawałek mięsa obtoczyć dokładnie w cieście i ułożyć na kratce piekarnikowej, aby spłynął jego nadmiar.
- Na rozgrzany olej kłaść paseczki kurczaka i smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać szczyptą soli.
- Podawać z ulubionym sosem.
Super!!!!