Drożdżowe rogaliki z budyniem
Drożdżowe rogaliki z budyniem
Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy.
Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki z budyniem. Idealne na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy czy piknik.
PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM
Porcja na około 35 sztuk.
Ciasto drożdżowe
- 550 g mąki pszennej typu 450
- 2 jajka rozmiar L
- 3 łyżki płynnego masła
- 250 ml mleka 2%
- 14 g drożdży instant
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 2 budynie czekoladowe bez cukru – 80 g proszku
- 800 ml mleka 2%
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo
- jajko – do posmarowania
Sposób przygotowania
- Mleko zagrzać by było lekko ciepłe, dodać drożdże instant, łyżkę cukru i mąki. Zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
- Budyń przygotować zgodnie z zaleceniam na opakowaniu, dodając jednak 800 ml mleka.
- Ciasto rozwałkować na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra.
- Wykrawać trójkąty, na każdy umieścić sporą łyżeczkę budyniu. Zawinąć w rogalik.
- Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
- Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 8 – 10 minut, grzanie góra-dół.