Domowy chleb ze słonecznikiem
Domowy chleb ze słonecznikiem
Domowy chleb ze słonecznikiem to bogactwo cudownego smaku i aromatu. Przepis na chleb nie jest wcale trudny, robi się go bardzo szybko, a sam chleb jeszcze szybciej znika ze stołu.
Tak przygotowany domowy chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem masła. Skórka jest chrupiąca, ale nie za twarda a sam chleb puszysty i mięciutki. Idealnie sprawdzi się na poranne śniadanie czy kolację.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na domowy chleb ze słonecznikiem. Jestem pewna, że postępując zgodnie z poniższym przepisem, na pewno Wasz chlebek będzie równie smaczny, jak ten.
PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB ZE SŁONECZNIKIEM
Składniki
Porcja na 3 chleby
ROZCZYN
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1,3 l wody
- 4 łyżeczki cukru
DODATKOWO
- 1,2 kg mąki
- 4 łyżeczki cukru
- 5 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 2 garści dyni
- 2 garści słonecznika
- garść lnu
Wykonanie
- Drożdże rozkruszyć. Dodać do ciepłej wody, rozmieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Rozczyn należy odstawić najlepiej na całą noc – ok. 10 godzin.
- Do rozczynu dodać pozostałe składniki na chleb. Wyrobić ciasto rękami.
- Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić masłem lub olejem. Ciasto przełożyć do keksówek. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.
- Chlebki piec przez godzinę w 200 stopniach, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu chlebki dokładnie zawinąć w ręcznik nawet reklamówkę by zmiękła skórka.