Domowe burrito
Burrito to popularna potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się z tortilli faszerowanej mięsem i warzywami. Niewątpliwą zaletą tego dania jest dość krótki czas wykonania. W niecałą godzinę można przygotować sycący obiad dla całej rodziny, lub smaczną przekąskę na imprezę w gronie znajomych. Super sprawdzi się także jako lunch do pracy. Przedstawiam wam prosty przepis na domowe burrito, które zachwyci każde podniebienie.
PRZEPIS NA DOMOWE BURRITO
Składniki na 6 porcji
- 500g mięsa mielonego
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1/2 papryki czerwonej
- 6 tortilli pszennych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do zrumienienia.
2. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Kolejno wsypujemy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Często mieszamy.
3. Gotowy farsz nakładamy na środek tortilli, posypujemy serem i zawijamy jak krokieta. Opiekamy ok. 3-5 min w opiekaczu lub na suchej patelni.