Domowe bułeczki na jogurcie
Chrupiące i super pulchniutkie domowe bułeczki na jogurcie. Idealne na śniadanie, posiłek do pracy czy szkoły, a także na kolację. Świetnie się sprawdzą, szczególnie kiedy nie mamy w domu świeżego pieczywa.
Bułeczki jogurtowe są naprawdę bardzo proste do zrobienia, a smakują obłędnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis. Z pewnością zachwycą Was swoim smakiem, a także prostotą wykonania.
DOMOWE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE – PRZEPIS
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Następnie zgniatamy na jednolite ciasto.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po upływie czasu wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut.
- Ciasto formujemy w długi rulonik i dzielimy na 10 kawałków. Z każdego formujemy bułeczkę.
- Gotowe bułeczki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i przykrywamy an 30 minut, do wyrośnięcia.
- Po upływie czasu blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kratce.