Domowe bułeczki na jogurcie

Domowe bułeczki na jogurcie

Chrupiące i super pulchniutkie domowe bułeczki na jogurcie. Idealne na śniadanie, posiłek do pracy czy szkoły, a także na kolację. Świetnie się sprawdzą, szczególnie kiedy nie mamy w domu świeżego pieczywa.

Bułeczki jogurtowe są naprawdę bardzo proste do zrobienia, a smakują obłędnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis. Z pewnością zachwycą Was swoim smakiem, a także prostotą wykonania.

DOMOWE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Następnie zgniatamy na jednolite ciasto.
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po upływie czasu wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut.
  • Ciasto formujemy w długi rulonik i dzielimy na 10 kawałków. Z każdego formujemy bułeczkę.
  • Gotowe bułeczki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i przykrywamy an 30 minut, do wyrośnięcia.
  • Po upływie czasu blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kratce.
Domowe bułeczki na jogurcie
Domowe bułeczki na jogurcie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × dwa =