Deser borówkowo-bananowy
Deser borówkowo-bananowy to fajna przekąska, dla wszystkich miłośników lekkich smakołyków. Jest łatwy do zrobienia, smaczny a co najważniejsze, bardzo efektowny. Pięknie prezentuje się w pucharku czy szklance. Wszystko dzięki galaretce z dodatkiem owoców, które ciekawie ułożone są na ściance szklanki.
Ten smakowity deser borówkowo-bananowy to idealny pomysł na coś słodkiego, kiedy odwiedzą nas znajomi czy rodzina. Możemy go również zaserwować podczas kolacji we dwoje, czy kiedy po prostu będziemy mieli ochotę na coś słodkiego.
PRZEPIS NA DESER BORÓWKOWO-BANANOWY
Składniki
- 1 galaretka borówkowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 250 g borówek
- 2 średniej wielkości banany
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan fix
- 4 wafelki kokosowe „pryncy pałki”
- garść migdałów
Wykonanie
- Galaretkę borówkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy szklanki/pucharki na nasze deserki oraz 4 miseczki. Przestygniętą galaretkę przelewamy do szklanek (u mnie 4x 500 ml). Do galaretki wsypujemy porcję borówek. Następnie szklanki umieszczamy w miseczkach, przechylamy, tak by szklanka leżała pod kątem, opierając ją o krawędź miseczki. Całość wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała.
- Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, dostawiamy do przestygnięcia. Banany obieramy i kroimy w plastry.
- Do szklanek z zastygniętą galaretką borówkową, wlewamy galaretkę cytrynową i dodajemy banany. Szklanki opieramy o miseczki, tym razem na drugim boku i również wstawiamy do lodówki, do zastygnięcia.
- Wafelki kokosowe pryncy pałki kroimy w kosteczkę. Przesypujemy do szklanek z zastygniętymi galaretkami.
- Cukier puder mieszamy ze śmietan fixem. Śmietankę kremówkę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder ze śmietan fixem. Całość ubijamy na puszystą masę. Ubitą śmietankę przekładamy do szklanek.
- Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestygnięcia. Wykładamy na deserki, całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.