Ciasto zielona gruszka
Ciasto zielona gruszka to bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Zazwyczaj decydując się na przygotowanie ciasta z owocami, wybieramy truskawki, maliny czy jabłka. Tym razem postawiłam na gruszkę i tak powstało pyszne ciasto zielona gruszka.
Ciasto zielona gruszka to bardzo oryginalny deser o cudownym smaku. Jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Co więcej, ciasto z gruszką jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością każdy z Was, nawet będąc laikiem w tej dziedzinie, poradzi sobie z jego wykonaniem.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto zielona gruszka bez pieczenia. Szybkie, proste i bardzo smaczne! Idealne na każdą okazję.
PRZEPIS NA CIASTO ZIELONA GRUSZKA
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 350 g gruszek
- 2 galaretki agrestowe/gruszkowe
- 120 g herbatników
- biała czekolada
Wykonanie
- Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Blaszkę o wymiarach 24x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy herbatniki, jeden obok drugiego.
- Na herbatnikach układamy pokrojoną w kosteczkę gruszkę, całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała.
- Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy po łyżce serka mascarpone. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę.
- Gotową masę wykładamy na stężała galaretkę.
- Wierzch ciasta dekorujemy startą na tarce białą czekoladą. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.