Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami to deser, który nie tylko cieszy oko, ale również zachwyca swoim smakiem. Kakaowy biszkopt, masa serowa i orzeźwiające wiśnie zatopione w galaretce to kompozycja, obok której nie da się przejść obojętnie. Przepis na ciasto z wiśniami jest dość prosty, dlatego myślę, że każdy jest w stanie podołać wyzwaniu, jakim jest jego zrobienie. Jeśli szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek na imprezę, urodziny czy do popołudniowej kawy, ciasto z wiśniami jest na tyle uniwersalnym smakołykiem, że sprawdzi się na każdą okazję.

CIASTO Z WIŚNIAMI PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g twarogu z wiaderka
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody

Dodatkowo

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 słoik wiśni drylowanych w syropie (720 g)

Przygotowanie

Biszkopt

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już szklista i sztywna, dodajemy żółtka. 

  2. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy olej.

  3. Masę przekładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

    Galaretka z owocami

  4. Do rondelka wlewamy sok z wiśni i dolewamy wody tak, by łącznie było 500 ml płynu. Zagotowujemy, wsypujemy galaretkę wiśniową i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

  5. Do przestudzonej galaretki wsypujemy drylowane wiśnie i pozostawiamy do lekkiego stężenia.

    Masa

  6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

  7. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy twaróg z wiaderka.

  8. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy, aby ją zahartować, następnie całość przelewamy do masy serowej i mieszamy do połączenia.

  9. Masę wykładamy na biszkopt i ciasto wstawiamy na chwilę do lodówki.

  10. Na stężałą masę serową wykładamy galaretkę z wiśniami. Całość ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 15

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × cztery =