Ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami to deser, który nie tylko cieszy oko, ale również zachwyca swoim smakiem. Kakaowy biszkopt, masa serowa i orzeźwiające wiśnie zatopione w galaretce to kompozycja, obok której nie da się przejść obojętnie. Przepis na ciasto z wiśniami jest dość prosty, dlatego myślę, że każdy jest w stanie podołać wyzwaniu, jakim jest jego zrobienie. Jeśli szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek na imprezę, urodziny czy do popołudniowej kawy, ciasto z wiśniami jest na tyle uniwersalnym smakołykiem, że sprawdzi się na każdą okazję.
CIASTO Z WIŚNIAMI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 80 g cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 250 g twarogu z wiaderka
- 500 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
Dodatkowo
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 słoik wiśni drylowanych w syropie (720 g)
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już szklista i sztywna, dodajemy żółtka.
- Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy olej.
- Masę przekładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Galaretka z owocami - Do rondelka wlewamy sok z wiśni i dolewamy wody tak, by łącznie było 500 ml płynu. Zagotowujemy, wsypujemy galaretkę wiśniową i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do przestudzonej galaretki wsypujemy drylowane wiśnie i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Masa - Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy twaróg z wiaderka.
- Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy, aby ją zahartować, następnie całość przelewamy do masy serowej i mieszamy do połączenia.
- Masę wykładamy na biszkopt i ciasto wstawiamy na chwilę do lodówki.
- Na stężałą masę serową wykładamy galaretkę z wiśniami. Całość ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.