Ciasto z wafelkami Princessa

Ciasto z wafelkami Princessa

Ciasto z wafelkami Princessa to pyszny wypiek na święta i inne wyjątkowe okazje. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, chrupiącej wkładki i pysznego kremu. Deser prezentuje się bardzo apetycznie i przepysznie smakuje. Gwarantuję, że oczaruje gości i rodzinę. Zapraszam na przepis!

CIASTO Z WAFELKAMI PRINCESSA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 160 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wkładka

  • 3 wafelki Princessa
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 180 g cukru
  • 6 białek
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Polewa

  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • posypka czekoladowa

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
  • Masę przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Biszkopt po upieczeniu i ostygnięciu podzielić na dwa blaty.

Wkładka

  • Białka ubić na puszystą masę z dodatkiem soli. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier.
  • Wafelki Princessa pokroić w drobną kosteczkę, orzechy drobno posiekać.
  • Do ubitych białek pdodać posiekane wafelki, orzechy i wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
  • Masę przełożyć do blaszki (20×30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut.

Krem

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone na sztywno, dodając pod koniec cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem.

Polewa

  • Śmietankę kremówkę rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej.

Składanie ciasta

  • Na pierwszą część biszkopta wyłożyć połowę masy. Na masie położyć wkładkę i rozprowadzić na niej pozostałą część masy.
  • Całość przykryć drugim blatem biszkopta. Wierzch polać polewą i posypać posypką czekoladową.
  • Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Ciasto z wafelkami Princessa przepis
Pyszne ciasto z wafelkami Princessa

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 15 =