Ciasto z wafelkami Princessa
Ciasto z wafelkami Princessa to pyszny wypiek na święta i inne wyjątkowe okazje. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, chrupiącej wkładki i pysznego kremu. Deser prezentuje się bardzo apetycznie i przepysznie smakuje. Gwarantuję, że oczaruje gości i rodzinę. Zapraszam na przepis!
CIASTO Z WAFELKAMI PRINCESSA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 160 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka
- 3 wafelki Princessa
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 180 g cukru
- 6 białek
- szczypta soli
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Polewa
- 60 ml śmietanki kremówki
- 100 g mlecznej czekolady
- posypka czekoladowa
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
- Masę przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Biszkopt po upieczeniu i ostygnięciu podzielić na dwa blaty.
Wkładka
- Białka ubić na puszystą masę z dodatkiem soli. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier.
- Wafelki Princessa pokroić w drobną kosteczkę, orzechy drobno posiekać.
- Do ubitych białek pdodać posiekane wafelki, orzechy i wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
- Masę przełożyć do blaszki (20×30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut.
Krem
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone na sztywno, dodając pod koniec cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem.
Polewa
- Śmietankę kremówkę rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej.
Składanie ciasta
- Na pierwszą część biszkopta wyłożyć połowę masy. Na masie położyć wkładkę i rozprowadzić na niej pozostałą część masy.
- Całość przykryć drugim blatem biszkopta. Wierzch polać polewą i posypać posypką czekoladową.
- Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.