Ciasto z wafelkami Grześki
Bardzo smaczne i ekspresowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem puszystego kremu i wafelków Grześki. Idealne na każdą nadarzającą się okazję. Na spotkania rodzinne, urodziny, imieniny a szczególnie na święta.
Ciasto składa się z kilku prostych składników, a główną rolę odgrywają w nim wafelki Grześki, które podkręcają cudowny smak tego deseru. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo jest to ciasto bez pieczenia, nie ma opcji, że nie wyjdzie 🙂
PRZEPIS NA CIASTO Z WAFELKAMI GRZEŚKI
Składniki
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 6 wafelków Grześki
- ok 40 herbatników kakaowych
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzamy dżem porzeczkowy, następnie układamy kolejną warstwę herbatników.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy serek mascarpone.
- 5 wafelków Grześki kroimy w kosteczkę, wsypujemy do masy. Całość miksujemy, by wafelki się rozdrobniły i połączyły z masą.
- Przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszonym wafelkiem Grześkiem.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.