Ciasto z truskawkami i budyniem
Sprawdzony i najlepszy przepis na ciasto z truskawkami i budyniem. Niezawodny i super prosty do upieczenia placek, który jest łatwy w przygotowaniu i do tego obłędnie smakuje.
Ciasto z truskawkami i budyniem będzie idealne do popołudniowej kawy, ale też jako deser po niedzielnym obiedzie, lub na rodzinne spotkanie. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a połączenie truskawek z budyniem jest wyjątkowo smaczne i delikatne. Zapraszam do wypróbowania przepisu i udostępniania dalej!
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 140 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- szczypta soli
Warstwa budyniowa
- 3 budynie śmietankowe bez cukru po 35 g każdy
- 1l mleka
- 150 g cukru
- 1 kostka masła (200 g)
Warstwa truskawkowa
- 350 g truskawek
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 120 ml gorącej wody
Warstwa z galaretką
- 350 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 400 ml wody
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Kolejno cały czas miksując dodać żółtka.
- Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę i całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.
- Masę przełożyć do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut, do suchego patyczka.
Warstwa budyniowa:
- Do naczynia wlać 700 ml mleka i dodać cukier. Wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
- W pozostałym mleku rozpuścić budynie i przelać do gotującego się mleka. Całość intensywnie mieszać do zgęstnienia.
- Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać budyń i miksować do połączenia.
- Gotową masę budyniową wyłożyć na przestygnięty biszkopt i całość wstawić do lodówki na godzinę.
Warstwa truskawkowa:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Truskawki przełożyć do miski, dodać cukier puder i całość zblendować na mus.
- W osobnym naczyniu ubić śmietankę na sztywno. Następnie cienkim strumieniem wlać mus i zmiksować do połączenia. Na koniec wlać przestygniętą żelatynę.
- Masę truskawkową wyłożyć na budyń i całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Warstwa z galaretką:
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
- Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na masie.
- Całość zalać galaretką.
- Ciasto ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.