Ciasto z rabarbarem i budyniem
Super smaczne i niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem i budyniem. Ten sprawdzony i niezawodny przepis z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom słodkości i nie tylko.
Kruche ciasto z rabarbarem długo zachowuje swoją świeżość, jest bardzo delikatne, kruchutkie, wręcz idealne. Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, grilla i inne domowe okazje. Zapraszam na przepis!
CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIEM – PRZEPIS
KRUCHE CIASTO
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
MASA BUDYNIOWA
- 800 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
BEZA
- 4 białka
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 1 kisiel o smaku truskawkowym lub poziomkowym
DODATKOWO
- 5-6 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej niewielkie wgłębienie, w które przekładamy żółtka, cukier, pokrojone w kostkę schłodzone masło, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy i formujemy kulkę. Ciasto dzielimy na dwie kulki, jedna większa, druga mniejsza w stosunku 2:1. Obie kulki owijamy folią spożywczą. Mniejszą kulkę wstawiamy do zamrażarki a większą do lodówki na 30 minut.
- Większą kulkę wyjmujemy z lodówki i ciastem wykładamy formę 20×30 cm, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia. Wyłożone na formę ciasto dziurkujemy za pomocą widelca i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.
- Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy paseczki. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
- Do rondelka wlewamy około 500 ml mleka. Dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Do pozostałego mleka wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy do połączenia. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka z proszkiem budyniowym i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu.
- Na wcześniej upieczone kruche ciasto wykładamy rabarbar z cukrem, a na nim rozprowadzamy przygotowaną masę budyniową.
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Na samym końcu wsypujemy kisiel i miksujemy do połączenia składników. Przygotowaną bezę wykładamy na masę budyniową.
- Z zamrażarki wciągamy ciasto i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Tarte ciasto wykładamy na bezę. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Witam. Czy budyń należy wystudzić czy gorący wylewamy na rabarbar i na gorący budyń piankę?
Gorący budyń wykładamy na rabarbar. Podczas przygotowywania pianki, budyń wyłożony na ciasto zdąży nieco przestygnąć.
Witam .Na jaką blaszkę jest ten przepis?
20×30 cm
Ciasto wyszlo przepyszne,warto zrobić półtora porcji na dużą blachę 😋