Ciasto z budyniem i gruszką bez pieczenia
Ciasto z budyniem i gruszką to pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Jest lekkie, orzeźwiające i ładnie prezentuje się na stole. Ponadto ciasto jest bez pieczenia, więc nie trzeba włączać piekarnika, co w letnie upały jest zbawienne.
Przepis na ciasto z budyniem i gruszką jest prosty chociaż wymaga trochę pracy. Mimo wszystko warto przygotować to ciasto, ponieważ smak zrekompensuje cały trud.
CIASTO Z BUDYNIEM I GRUSZKĄ PRZEPIS
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 budyń śmietankowy
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka gruszkowa
- 1 duża gruszka
- 500 ml mleka
- 400 ml gorącej wody
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady białej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 12 okrągłych biszkoptów
- 18 herbatników kakaowych
Przygotowanie
1. 400 ml mleka zagotować. Do pozostałego dodać budyń śmietankowy i wymieszać. Przelać do gotującego się mleka i intensywnie mieszać do zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
2. Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę ciemnych herbatników.
3. 250 ml śmietanki kremówki ubić z 1 łyżką cukru pudru. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Gotową masę podzielić na dwie części.
4. Jedną z nich wyłożyć na herbatniki, następnie na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na nich rozprowadzić pozostałą masę budyniową. Na masie ułożyć warstwę okrągłych biszkoptów.
5. Galaretkę gruszkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Gruszkę obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do przestygniętej galaretki, wymieszać i całość wyłożyć na ciasto.
6. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
7. Do 250 ml śmietanki kremówki dodać cukier puder wymieszamy ze śmietan-fixem i ubić na puszystą masę. Krem wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą (biała +gorzka).
8. Ciasto ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia.