Ciasto z borówkami i galaretką

Ciasto z borówkami i galaretką

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z borówkami i galaretką. Przekładane puszystym biszkoptem i kremem śmietankowym o bardzo lekkiej i delikatnej konsystencji. Co więcej, ciasto z borówkami i galaretką bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuję się na stole. Przepyszne ciasto z letnimi owocami, które doskonale sprawdzi się na różne okazje — od spotkania z przyjaciółmi, po rodzinne uroczystości.

CIASTO Z BORÓWKAMI I GALARETKĄ PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 140 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Warstwa I

  • 400 g jogurtu truskawkowego
  • 450 g serka homogenizowanego truskawkowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 60 ml wody

Warstwa II

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 450 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 60 ml wody

Dodatkowo

  • 2 galaretki porzeczkowe
  • 700 ml wody
  • ok. 300 g borówek

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier i na końcu żółtka. Na koniec przesiać mąkę i całość wymieszać szpatułką do połączenia.

  • Masę przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 20 minut do suchego patyczka.

Warstwa I

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.

  • Serki homogenizowane oraz jogurt truskawkowy przełożyć do miski i zmiksować do połączenia. Pod koniec wlać przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę.

  • Masę wyłożyć na przestudzony biszkopt i całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Warstwa II

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać serek homogenizowany waniliowy. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę.

  • Masę wyłożyć na ciasto i całość ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Galaretka z owocami

  • W 700 ml gorącej wody rozpuścić galaretki porzeczkowe i odstawić do przestygnięcia.

  • Na ciasto wyłożyć borówki i zalać tężejącą galaretką.

  • Ciasto ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto z borówkami i galaretką przepis
Przepis na ciasto z borówkami i galaretką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 13

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − siedem =