Ciasto z borówkami i galaretką
Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z borówkami i galaretką. Przekładane puszystym biszkoptem i kremem śmietankowym o bardzo lekkiej i delikatnej konsystencji. Co więcej, ciasto z borówkami i galaretką bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuję się na stole. Przepyszne ciasto z letnimi owocami, które doskonale sprawdzi się na różne okazje — od spotkania z przyjaciółmi, po rodzinne uroczystości.
CIASTO Z BORÓWKAMI I GALARETKĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 140 g mąki pszennej
- 130 g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
Warstwa I
- 400 g jogurtu truskawkowego
- 450 g serka homogenizowanego truskawkowego
- 1 łyżka żelatyny
- 60 ml wody
Warstwa II
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 450 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 60 ml wody
Dodatkowo
- 2 galaretki porzeczkowe
- 700 ml wody
- ok. 300 g borówek
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier i na końcu żółtka. Na koniec przesiać mąkę i całość wymieszać szpatułką do połączenia.
- Masę przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 20 minut do suchego patyczka.
Warstwa I
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Serki homogenizowane oraz jogurt truskawkowy przełożyć do miski i zmiksować do połączenia. Pod koniec wlać przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę.
- Masę wyłożyć na przestudzony biszkopt i całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Warstwa II
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać serek homogenizowany waniliowy. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę.
- Masę wyłożyć na ciasto i całość ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Galaretka z owocami
- W 700 ml gorącej wody rozpuścić galaretki porzeczkowe i odstawić do przestygnięcia.
- Na ciasto wyłożyć borówki i zalać tężejącą galaretką.
- Ciasto ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.