Ciasto podniebna rozkosz
Podniebna rozkosz to wyjątkowe ciasto, które oczaruje każde podniebienie. Składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego warstwą dżemu porzeczkowego, krakersami oraz pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem batonów LION. Całość smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak również na co dzień, do popołudniowej kawy czy herbaty. Polecam przygotować!
CIASTO PODNIEBNA ROZKOSZ PRZEPIS
Składniki
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 40 g kakao
- 150 g drobnego cukru
- szczypta soli
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki masy krówkowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 4 batony LION
Dodatkowo
- ok. 20 krakersów
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego
- kakao do posypania
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Następnie cały czas miksując, stopniowo dodaję cukier. Gdy masa będzie już odpowiednio gęsta i szklista, stopniowo dodaję żółtka, jedno po drugim.
- Kolejno dodaję przesianą mąkę oraz kakao. Całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia.
- Masę przekładam na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt pozostawiam do przestygnięcia.
Masa:
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder wymieszany z śmietan-fixem miksuję do powstania gęstego, sztywnego kremu.
- Następnie dodaję masę krówkową oraz pokrojone na małe kawałki batony LION. Całość mieszam do połączenia za pomocą łyżki.
Na przestygnięty biszkopt wykładam warstwę dżemu porzeczkowego. Następnie 1/2 masy, na masie układam warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarowuję pozostałą część masy. Wierzch posypuję kakao. Ciasto wstawiam do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia.