Ciasto pianka
Ciasto pianka to bardzo lekki i delikatny wypiek. Przygotowany jest na cienkim biszkopcie z dodatkiem puszystej masy na bazie galaretki i śmietanki 30%. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Na pewno poprawi smak popołudniowej kawy.
Ciasto pianka jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego też bez obaw każdy z Was może się pokusić o jego wykonanie w swoim domu. Smacznego!
PRZEPIS NA CIASTO PIANKA
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 łyżka wody
MASA
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 galaretki cytrynowe
- 2x 400 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ciągle ubijając dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Do masy jajecznej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy łyżkę wody. Całość wylewamy na blaszkę 24x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
MASA PIANKOWA
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wody, odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie ubijamy 400 ml śmietany kremówki z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Do ubitej piany wlewamy płynną, przestygnięta galaretkę cytrynową. Masę wylewamy na przestygnięty biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Czynność powtarzamy z galaretką truskawkową. Całość odstawiamy do lodówki do stężenia.
GALARETKA
- Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.