Ciasto pasiak
Ciasto pasiak to kolejny deser zaliczany do grupy ciast bez pieczenia. Z pewnością takiego ciasta jeszcze nie mieliście okazji przygotowywać a co najważniejsze jeść.
Ciasto pasiak nie dość, że daje nam bardzo ciekawy efekt wizualny, ponieważ dzięki pionowo ułożonym ciastkom, wygląda ono fenomenalnie, to dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Kolorowa posypka stanowi piękne wykończenie tego smakołyku.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto pasiak w wersji bez pieczenia.
Przepis na ciasto pasiak
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 galaretki przeźroczyste
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 120 g herbatników na spód
- ok. 200 g ciemnych herbatników do masy
- posypka cukrowa
Przygotowanie
- Galaretki rozpuścić w 500 ml wody. Odstawić do przestygnięcia.
- Śmietanę kremówkę ubić na puch z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać ser, ciągle ubijając.
- Pod koniec ubijania wlać przestygniętą galaretkę.
- Blachę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
- 2/3 masy wyłożyć na herbatniki, następnie pionowo ułożyć w niej ciemne herbatniki. Wyłożyć pozostałą masę.
- Wierzch ciasta posypać kolorową posypką cukrową.
Uwaga! Pamiętajcie aby ciasto kroić prostopadle do pionowo ułożonych herbatników. Daje to ciekawy efekt wizualny.