Ciasto orzechowe z kremem
Pyszne ciasto orzechowe z delikatnym kremem śmietankowym, przełamane dżemem porzeczkowym. Zapraszam na rewelacyjny wypiek orzechowy, który idealnie sprawdzi się podczas świąt czy spotkań rodzinnych.
Przepis na ciasto orzechowe jest bardzo prosty, a samo jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Składa się z prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem. Zapraszam na przepis!
CIASTO ORZECHOWE – PRZEPIS
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g cukru
- 120 g mąki
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
WKŁADKA ORZECHOWA
- 200 g orzechów włoskich
- 160 g cukru
- 4 białka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki
DODATKOWO
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
Wykonanie
- Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do połączenia składników. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
- Wkładka orzechowa: Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Całość wsypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 50 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej łączmy ze sobą śmietankę kremówkę oraz połamaną w kostki czekoladę.
- Pierwszy blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym. Na nim rozprowadzamy połowę masy śmietankowej i przykrywamy wkładką orzechową. Na niej rozprowadzamy pozostałą masę i przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową.