Ciasto orzechowa pokusa
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dużą ilością orzechów. Doskonały pomysł na ciekawy deser na każdą okazję.
Ciasto orzechowa pokusa to wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Pięknie prezentuje się na talerzu i wyśmienicie smakuje. Ciasto nie wymaga wiele pracy, a swoim smakiem urzeknie niejedno podniebienie. Jeśli uwielbiacie orzechy włoskie, to ciasto jest dla Was. Ich aromat czuć w każdym kęsie ciasta.
CIASTO BAKALIOWE PRZEPIS
Składniki
- 125 g jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 120 g cukru
- 5 jajek
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 g jabłek
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
2. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na puszystą, jasną masę.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać olej oraz jogurt naturalny.
4. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Suche składniki przesypać do masy jajecznej, dodać orzechy, żurawinę drobno posiekaną czekoladę i jabłka. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
5. Formę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut, funkcja grzania góra-dół.
7. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.