Ciasto murzynek z truskawkami
Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto murzynek z truskawkami, które przygotujecie bez użycia miksera!
Ciasto murzynek z truskawkami to deser, który łączy w sobie intensywny smak czekolady z orzeźwiającą nutą świeżych truskawek. To doskonała propozycja na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po uroczystości takie jak urodziny czy imieniny. Przepis na ciasto murzynek z truskawkami jest bardzo łatwy i szybki. Uda się każdemu i każdemu będzie smakować.
CIASTO MURZYNEK Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- niepełna szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok. 300 g truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i kakao.
- Do miski wlewamy maślankę, olej, wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość mieszamy ręcznie za pomocą rózgi kuchennej do połączenia składników.
- Następnie do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Całość krótko mieszamy tylko do połączenia.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm, wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy pokrojone na pół truskawki.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.