Ciasto Maltikeks

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto maltikeks bez pieczenia. To jego wykonania potrzeba zaledwie kilku składników: sera z wiaderka, śmietany kremówki i galaretek krystalicznych. Spód ciasta stanowią ciemne herbatniki, a wierzch chrupiące i zapewne każdemu dobrze znane kuleczki maltikeks.

Ciasto jest lekkie i delikatne, a zarazem słodkie i chrupiące. Wszystko dzięki czekoladowym kuleczkom, które nadają temu deserowi oryginalnego i wyjątkowego smaku.

Do przygotowania tego ciasta namówiła mnie moja bratanica, nie mogłam jej odmówić. Sama uwielbiam te czekoladowe kuleczki. Jak zacznę je jeść, to nie mogę przestać. Podobnie jest z tym ciastem maltikeks, ciężko skończyć na jednym kawałku.

PRZEPIS NA CIASTO MALTIKEKS

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto maltikeks bez pieczenia. Szybkie, łatwe, smaczne, czego chcieć więcej?

Składniki

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml wody
  • 120 g ciemnych kuleczki Maltikeks

Wykonanie

  • Galaretkę przeźroczystą rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkim cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodawać serek twarogowy. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Gotową masę wstawić na kilka minut do lodówki, by zaczęła tężeć.
  • Blaszkę 24×24 cm wyłożyć folią spożywcza lub papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć warstwę herbatników.
  • Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę. Wierzch ciasta udekorować kuleczkami Maltikeks. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.










Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 5 =