Ciasto Maltikeks
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto maltikeks bez pieczenia. To jego wykonania potrzeba zaledwie kilku składników: sera z wiaderka, śmietany kremówki i galaretek krystalicznych. Spód ciasta stanowią ciemne herbatniki, a wierzch chrupiące i zapewne każdemu dobrze znane kuleczki maltikeks.
Ciasto jest lekkie i delikatne, a zarazem słodkie i chrupiące. Wszystko dzięki czekoladowym kuleczkom, które nadają temu deserowi oryginalnego i wyjątkowego smaku.
Do przygotowania tego ciasta namówiła mnie moja bratanica, nie mogłam jej odmówić. Sama uwielbiam te czekoladowe kuleczki. Jak zacznę je jeść, to nie mogę przestać. Podobnie jest z tym ciastem maltikeks, ciężko skończyć na jednym kawałku.
PRZEPIS NA CIASTO MALTIKEKS
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto maltikeks bez pieczenia. Szybkie, łatwe, smaczne, czego chcieć więcej?
Składniki
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki krystaliczne
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml wody
- 120 g ciemnych kuleczki Maltikeks
Wykonanie
- Galaretkę przeźroczystą rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkim cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodawać serek twarogowy. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Gotową masę wstawić na kilka minut do lodówki, by zaczęła tężeć.
- Blaszkę 24×24 cm wyłożyć folią spożywcza lub papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć warstwę herbatników.
- Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę. Wierzch ciasta udekorować kuleczkami Maltikeks. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.