Ciasto makowe z brzoskwiniami
Ciasto makowe z brzoskwiniami już chwilę temu przykuło moją uwagę, ale jakoś nie mogłam się zabrać za jego przygotowanie. W końcu nadszedł ten czas i przygotowałam je na rodzinną imprezę.
Przyznam szczerze, że lepszego ciasta makowego nie jadłam! Ciasto makowe z brzoskwiniami jest genialne! Bardzo lekkie, delikatne z nutką orzeźwiających owoców. Wszystko idealnie do siebie pasuje, a ciasto wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na święta, różnego rodzaju domowe imprezy i każdą nadarzającą się okazję w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
CIASTO MAKOWE Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT MAKOWY
- 6 jajek rozmiar L
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 50 ml oleju
- 160 g suchego maku mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BRZOSKWINIOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie
- Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę soli i razem ubijamy na wysokich obrotach. Kiedy piana zacznie robić się puszysta, zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Całość miksujemy do uzyskania szklistej i puszystej piany.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka (stopniowo). Mieszamy do połączenia składników.
- Mak mieszamy z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. Suche składniki przekładamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, za pomocą drewnianej łyżki. Podczas mieszania wlewamy olej.
- Gotową masę przekładamy do formy 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy przez 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwie części.
- Brzoskwinie odsączone wcześniej z soku kroimy w kosteczkę (zostawiamy 1-2 sztuki do dekoracji ciasta). Po pokrojeniu przekładamy je na chwilę na ręcznik papierowy, by dokładnie odsączyć je z nadmiaru soku.
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę przekładamy do misy miksera. Dodajemy mascarpone oraz cukier puder, całość ubijamy na puszystą masę. Na samym końcu bardzo powoli wlewamy żelatynę, mieszamy do połączenia składników.
- Odrobinę masy odstawiamy na bok, do dekoracji wierzchu ciasta (ok. 1/4) a do reszty dodajemy pokrojone brzoskwinie.
- Blat biszkopta makowego nasączamy sokiem z brzoskwiń. Następnie rozprowadzamy na nim przygotowaną masę z brzoskwiniami. Na wierzch wykładamy drugą część biszkopta, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę.
- Wierzch ciasta dekorujemy wedle uznania.