Ciasto leśny mech z galaretką
Leśny mech to pyszne ciasto szpinakowe przekładane galaretką z owocami i kremem śmietankowym. Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto idealne na specjalne okazje jak imieniny, urodziny, czy święta.
Przepis na ciasto leśny mech z galaretką jest bardzo prosty i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto wyjdzie wyśmienite!
CIASTO LEŚNY MECH Z GALARETKĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 1 opakowanie świeżego szpinaku (200 g)
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa z galaretką i owocami
- 2 galaretki malinowe
- 400 g malin
- 700 ml gorącej wody
Masa śmietankowa
- 250 serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Biszkopt
- Szpinak blendujemy na papkę.
- Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewamy olej. Kolejno przekładamy papkę szpinakową i całość miksujemy na małych obrotach do połączenia.
- Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesypujemy do masy szpinakowej i całość miksujemy do połączenia.
- Masę przekładamy na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostudzeniu, ścinamy wierzch biszkopta i kruszymy. Odkładamy na bok.
Warstwa z galaretką i owocami
- W 700 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki malinowe i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wrzucamy maliny, mieszamy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Wykładamy na spód biszkopta i całość wstawiamy do lodówki.
Masa śmietankowa
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder miksujemy na puszystą masę. Krem wykładamy na galaretkę i wyrównujemy.
- Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Dwie grzałki czy termoobieg??
Grzanie góra-dół 🙂
W białym kremie brakuje żelatyny – jest zbyt rzadki.
Jeśli śmietanka jest dobrze ubita w połączeniu z mascarpone nie ma potrzeby dodawać żelatyny. Jeśli jednak ciasto ma stać w cieple przez długi czas owszem można masę usztywnić dodając żelatynę lub śmietan-fix.