Ciasto leśny mech z galaretką

Ciasto leśny mech z galaretką

Leśny mech to pyszne ciasto szpinakowe przekładane galaretką z owocami i kremem śmietankowym. Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto idealne na specjalne okazje jak imieniny, urodziny, czy święta.

Przepis na ciasto leśny mech z galaretką jest bardzo prosty i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto wyjdzie wyśmienite!

CIASTO LEŚNY MECH Z GALARETKĄ PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku (200 g)
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa z galaretką i owocami

  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g malin
  • 700 ml gorącej wody

Masa śmietankowa

  • 250 serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Biszkopt

  • Szpinak blendujemy na papkę.
  • Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewamy olej. Kolejno przekładamy papkę szpinakową i całość miksujemy na małych obrotach do połączenia.
  • Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesypujemy do masy szpinakowej i całość miksujemy do połączenia.
  • Masę przekładamy na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, do tzw suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu, ścinamy wierzch biszkopta i kruszymy. Odkładamy na bok.

Warstwa z galaretką i owocami

  • W 700 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki malinowe i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wrzucamy maliny, mieszamy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Wykładamy na spód biszkopta i całość wstawiamy do lodówki.

Masa śmietankowa

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder miksujemy na puszystą masę. Krem wykładamy na galaretkę i wyrównujemy.
  • Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
leśny mech z mascarpone

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 22

Komentarze do “Ciasto leśny mech z galaretką”

    1. Jeśli śmietanka jest dobrze ubita w połączeniu z mascarpone nie ma potrzeby dodawać żelatyny. Jeśli jednak ciasto ma stać w cieple przez długi czas owszem można masę usztywnić dodając żelatynę lub śmietan-fix.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − trzynaście =