Ciasto kajmaczek
Ciasto kajmaczek to bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu deser, który nie wymaga pieczenia. Ciasto ze względu na dodatek sera z wiaderka, można porównać do sernika na zimno. Ubita śnieżka dodaje mu puszystości i lekkości a masa kajmakowa cudownego, słodkiego smaku.
Ciasto kajmaczek to bardzo smaczny deser, który można przygotować w 15 minut. Ciasto jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne, wręcz rozpływa się w ustach.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto kajmaczek. Idealny deser, który możecie przygotować, kiedy najdzie Was ochota na małe co nieco.
PRZEPIS NA CIASTO KAJMACZEK
Składniki
- 500 g twarogu z wiaderka
- 2 śnieżki (bita śmietana w proszku)
- 1 szklanka mleka
- 2 galaretki przezroczyste
- 2-3 łyżki masy kajmakowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml wrzątku
- 200 g herbatników kakaowych
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie poukładać herbatniki.
- Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
- Śnieżkę ubić z mlekiem przy użyciu miksera. Następnie, ciągle ubijając dodawać ser twarogowy, cukier puder, oraz kajmak. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę.
- Gotową masę rozprowadzić na herbatnikach. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.