Ciasto Gargamel
Ciasto Gargamel to bardzo smaczne ciasto o dosyć nietypowej i śmiesznej nazwie. Wszystko dzięki ciemnym herbatnikom, które dekorują wierzch ciasta.
Ciasto Gargamel składa się z ciemnego biszkopta przełożonego masą budyniową, galaretki z dodatkiem malin oraz pokruszonych herbatników kakaowych, które nadają mu chrupkości i ciekawego smaku. Ciasto jest delikatne, idealnie słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję, a także jako słodki deser do popołudniowej kawy.
Macie ochotę na małe co nieco? Ciasto Gargamel z pewnością Wam posmakuje!
PRZEPIS NA CIASTO GARGAMEL
Składniki
Masa budyniowa
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Biszkopt
- 2/3 szklanki mąki
- 5 jaj
- 2/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Galaretka
- 350 g malin mrożonych
- 1 galaretka o smaku malinowym
Dodatkowo
- 8 herbatników kakaowych
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 22×32 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodać żółtka.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy jajecznej.
- Powstałą masę wyłożyć na formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec przez ok. 30 minut do suchego patyczka.
- Przestygnięty biszkopt przeciąć na pół.
- Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Następnie dodać do niej mrożone maliny. Całość odstawić do lekkiego stężenia.
- Lekko stężałą galaretkę rozprowadzić na biszkopcie.
- 200 ml mleka wymieszać ze sproszkowanym budyniem i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać mieszankę budyniową i mieszać. Gotować do powstania gęstej masy.
- Masło utrzeć na puch, następnie ciągle ubijając dodawać przestygnięty budyń.
- Ok. 3/4 masy budyniowej rozprowadzić na galaretce. Całość przykryć drugim płatem biszkopta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą i udekorować pokruszonymi herbatnikami.