Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem
Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem to bardzo smaczna propozycja na smaczną przekąskę. Jest bardzo aromatyczne, z pewnością wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. To właśnie takie proste i tradycyjne wypieki piekły nasze mamy czy babcie i to do nich wracamy najczęściej.
Domowe ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem to wypiek, który najczęściej przygotowujemy w sezonie jesienno – zimowym. Zapach jabłek z cynamonem kojarzy nam się właśnie z tym okresem. Uważam, że ciasto z jabłkami i cynamonem to obowiązkowy wypiek tego sezonu. Dlatego też tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu.
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 50 g otrębów owsianych – można zastąpić zwykłą mąką
- 250 ml ciepłego mleka
- 14 g drożdży instant
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 350-400 g jabłek – obranych i wypestkowanych
- łyżeczka cynamonu
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru – jeśli jabłka są mało słodkie można dodać więcej
Przygotowanie
- Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
- Pozostałą mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać sól, pozostały cukier, otręby, roztopione masło, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto.
- Przełożyć ciasto do miski posypanej mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Jabłka obrać i wydrążyć pestki. Pokroić w dużą kostkę.
- Jabłka smażyć na łyżce masła z cukrem i cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy. Ciasto rozwałkować na spory prostokąt, następnie umieścić przestygnięte jabłka i zwinąć w rulon. Wierzch ciasta ponacinać nożem pod kątem.
- Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra/dół) na 35 minut. 15 minut przed końcem pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu.