Ciasto Dama Kier
Ciasto dama kier to bardzo smaczny wypiek, w pięknym kobiecym kolorze. Taką cudowną barwę zyskujemy dzięki galaretkom truskawkowym i samym truskawkom.
Ciasto dama kier jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli macie ochotę na małe co nieco, ciasto dama kier będzie idealne! Sprawdzi się także na różnego rodzaju okazje, typu urodziny, imieniny, domowe przyjęcia a nawet na święta. Bo kto nie uwielbia puszystego biszkopta z dodatkiem delikatnej masy i galaretki z dodatkiem truskawek?
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na ciasto dama kier. Na pewno posmakuje każdemu z Was, a także zachwyci podniebienia Waszych gości.
Przepis na ciasto dama kier
Składniki na biszkopt
- 4 jajka M
- 80 g mąki
- 100 g cukru
- pół łyżeczki sody
Należy upiec dwa biszkopty.
Składniki na masę budyniową
- 80 g proszku budyniowego
- 400 ml mleka
- 800 ml śmietanki 30%
- 2 szklanki cukru pudru
- pół szklanki wrzątku
- 2 łyżki żelatyny
Składniki na masę truskawkową
- 900 g mrożonych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka cytrynowa
Składniki na galaretkę na wierzch
- 2 galaretki truskawkowe
- 3-4 garści mrożonych truskawek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka.
- Dodajemy mąkę i sodę, mieszamy łyżką.
Masa truskawkowa
- Truskawki blendujemy na gładki mus.
- Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Gdy przestygną, dodajemy je do truskawek.
- Gdy masa będzie tężeć, wykładamy 1/2 na przestygnięty biszkopt.
- Rozpoczynamy przygotowania masy budyniowej. Należy to robić dość szybko, by pozostała masa truskawkowa całkowicie nie stężała.
Masa budyniowa
- Żelatynę rozpuszczamy, umieszczamy we wrzątku. Pozostawiamy do przestygnięcia.
- Budyń przygotowujemy w 400 ml mleka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, miksujemy na krem.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Ciągle miksując, dodajemy budyń. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żelatynę. Masa powinna dość szybko tężeć.
- Na biszkopt z masą truskawkową wykładamy 1/2 masy budyniowej. Wykładamy biszkopt, na nim rozsmarowujemy pozostałą masę truskawkową, a następnie masę budyniową.
Galaretka z truskawkowymi owocami
- Truskawki rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Galaretki rozpuszczamy w 700ml wrzącej wody. Dodajemy do niej pokrojone owoce.
- Gdy galaretka będzie tężeć wylewamy ją na placek. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
truskawki mogą być świeże? czy koniecznie mrożone? mrożone do masy trzeba rozmrozić najpierw?
można dać mniej cukru pudru do masy budyniowej?
Tak mogą być świeże. Mrożone truskawki dodajemy do ciepłej galaretki, wówczas się rozmrożą. Jeśli użyjemy świeżych należy je dodać do przestygniętej galaretki. Tak można dać nie mniej cukru do masy budyniowej 🙂