Ciasto Czeska Wiśnia
Ciasto czeska wiśnia to bardzo smaczny wiśniowy deser, który nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionej kawy, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Ciasto czeska wiśnia składa się z 3 warstw, spód stanowią herbatniki, następnie masa śmietanowa przygotowana na bazie śmietanki kremówki i galaretki przezroczystej. Wierzch to galaretka z dodatkiem wiśni, przygotowana na bazie kompotu z wiśni. Całe ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie. Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis!
Poniżej zaprezentuję Wam prosty i szybki przepis na pyszne ciasto czeska wiśnia. Idealne na każdą okazję!
PRZEPIS NA CIASTO CZESKA WIŚNIA
Składniki
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki przezroczyste
- 500 ml gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 700 ml kompotu z wiśniami
- 2 galaretki wiśniowe
- 1-2 łyżki cukru
- ok 120 g herbatników kakaowych
Wykonanie
- 500 ml wody zagotowujemy, następnie wsypujemy galaretki przezroczyste. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania stopniowo wlewać przestygniętą galaretkę przezroczystą.
- Blaszkę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników kakaowych. Na herbatnikach rozprowadzić przygotowaną masę, wlewając ją bardzo delikatne, by uniknąć wypłynięcia herbatników na powierzchnię. Blaszkę wstawić do lodówki, by masa odpowiednio stężała.
- Wiśnie oddzielić od kompotu za pomocą sitka. Do kompotu należy dolać wody, by łącznie uzyskać 800 ml płynu. Całość wstawiamy na kuchnie i podgrzewamy. Między czasie dodajemy 2 łyżki cukru. W podgrzanym kompocie rozpuszczamy galaretki wiśniowe, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnej galaretki przekładamy wiśnie, całość odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Lekko stężałą galaretkę z wiśniami przekładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.