Ciasto błękitna laguna

Ciasto błękitna laguna to bardzo smaczny Deser, który można przygotować bez użycia piekarnika. Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie, puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Co więcej, dzięki pięknej błękitnej barwie, wygląda bardzo nietuzinkowo.

Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto błękitna laguna bez pieczenia. Jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc na pewno każdy z Was sobie z nim poradzi. Nawet jeśli będzie to Wasze pierwsze tego typu ciasto w życiu.

Przepis na ciasto błękitna laguna

Składniki

  • 500 g sera twarogowego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki niebieskie
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 galaretka niebieska
  • ok. 10 gofrów (w zależności od wymiarów)

Przygotowanie

  • Dwie galaretki przeźroczyste rozpuszczamy w 500 ml wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę 30 ubijamy z dodatkiem cukru. Ciągle ubijając, do śmietany dodajemy stopniowo twaróg. Do gotowej masy wlewamy przestygniętą galaretkę. Gotową masę wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby zaczęła tężeć.
  • Blachę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę gofrów.
  • Na gofry wylewamy lekko tężejącą masę. Całość wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
  • Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Tężejącą galaretkę wylewamy na zastygniętą masę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − 1 =