Ciasto błękitna laguna
Ciasto błękitna laguna to bardzo smaczny Deser, który można przygotować bez użycia piekarnika. Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie, puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Co więcej, dzięki pięknej błękitnej barwie, wygląda bardzo nietuzinkowo.
Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto błękitna laguna bez pieczenia. Jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc na pewno każdy z Was sobie z nim poradzi. Nawet jeśli będzie to Wasze pierwsze tego typu ciasto w życiu.
Przepis na ciasto błękitna laguna
Składniki
- 500 g sera twarogowego
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki niebieskie
- 500 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 galaretka niebieska
- ok. 10 gofrów (w zależności od wymiarów)
Przygotowanie
- Dwie galaretki przeźroczyste rozpuszczamy w 500 ml wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę 30 ubijamy z dodatkiem cukru. Ciągle ubijając, do śmietany dodajemy stopniowo twaróg. Do gotowej masy wlewamy przestygniętą galaretkę. Gotową masę wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby zaczęła tężeć.
- Blachę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę gofrów.
- Na gofry wylewamy lekko tężejącą masę. Całość wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
- Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę wylewamy na zastygniętą masę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.