Ciasto biszoptowo-piernikowe z kremem

Ciasto biszoptowo-piernikowe z kremem

Ciasto biszoptowo-piernikowe z kremem to pyszny wypiek, który łączy w sosie lekkość biszkopta z aromatycznym smakiem piernika. Przełożony powidłem śliwkowym i delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone smakuje naprawdę świetnie. Całość wykończona polewą czekoladową, co dodatkowo podkreśla smak całego ciasta. 

Przepis na ciasto biszkoptowo-piernikowe z kremem jest bardzo prosty, a samo ciasto szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie zbliżające się święta. Zapraszam na przepis!

CIASTO BISZKOPTOWO-PIERNIKOWE Z KREMEM – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 120 g mąki pszennej
  • 5 jajek rozmiar L
  • 140 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli


KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

POLEWA

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki kakao

DODATKOWO

  • 1/2 słoika powideł śliwkowych

Wykonanie

  1. Białka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.

  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz startą na tarce czekoladę. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

  3. Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt piernikowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

  4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.

  5. Jeden blat biszkopta smarujemy powidłem śliwkowym, wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem.

  6. Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto.
Ciasto biszoptowo-piernikowe z kremem przepis
Przepis na ciasto biszoptowo-piernikowe z kremem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 71

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × dwa =