Ciasteczka z marmoladą w 15 minut
Kruche, maślane ciasteczka z marmoladą to doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Są pyszne w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Do ich wykonania potrzebujesz jedynie kilku prostych składników, które prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni.
Jeśli uwielbiasz piec ciasteczka i szukasz takich, które posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym, to ten przepis na ciastka z marmoladą sprawdzi się idealnie.
CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 15 minut | Liczba porcji: 35 sztuk
Składniki (na ok. 35 ciasteczek)
- 1 kostka masła (200 g)
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- marmolada wieloowocowa (kilka łyżek)
Przygotowanie
1. Masło w temperaturze pokojowej pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać szczyptę soli oraz cukier puder. Całość zmiksować aż powstanie jasna, puszysta masa.
2. Następnie dodać żółtka i cukier wanilinowy. Ponownie zmiksować do połączenia składników.
3. Na koniec dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie całość wymieszać.
4. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdego lekko spłaszczyć i na środku zrobić wgłębienie, które następnie należy wypełnić marmoladą.
5. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec przez ok. 15 minut do zarumienienia.