Ciasteczka amoniaczki

Tradycyjna receptura na znane i lubiane ciasteczka posypane cukrem z dodatkiem amoniaku. Doskonałe na święta jak i inne okazje.
Przepis na ciasteczka amoniaczki jest prosty i sprawdzony, a same ciastka zawsze się udają i pięknie pachną. Amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Jeśli macie ochotę na pyszne kruche ciastka, które przygotujecie w mgnieniu oka, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na amoniaczki!
CIASTECZKA AMONIACZKI PRZEPIS
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 125 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki amoniaku
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy zimne, posiekane masło, 50 g cukru zwykłego, cukier wanilinowy, śmietanę wymieszaną z amoniakiem oraz żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
2. Z ciasta formujemy kulę, a następnie lekko rozwałkowujemy.
3. Na stolnicę wysypujemy pozostały cukier, kładziemy na nim ciasto i wałkujemy do uzyskania placka o grubości około 0,5 cm.
4. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry.
5. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut do zarumienienia.
