Chlebki z patelni
Jeśli nie macie pomysłu na kolację, lub szukacie przepisu na coś prostego i smacznego, polecam Wam lekkie i przepyszne chlebki z patelni. Smakują doskonale zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami.
Chlebki z patelni są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wyszukanych składników. Nie da się ich zepsuć, bo przepis jest banalny. Takie chlebki można także zapakować na piknik, do pracy, lub do szkoły. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne chlebki z patelni, które pokochacie od pierwszego kęsa.
PRZEPIS NA CHLEBKI Z PATELNI
Składniki
- mąka pszenna – 250 g
- drożdże – 10 g
- mleko – 100 ml
- jogurt naturalny – 100 g
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- szczypta soli
- szczypta cukru
Przygotowanie
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki i całość mieszamy. Odstawiamy na 10 minut.
2. Do pozostałej mąki dodajemy proszek do pieczenia, jogurt, szczyptę soli oraz przygotowany zaczyn. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto.
3. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.
4. Po tym czasie, ciasto wykładamy na blat opruszony mąką i dzielimy na 8 części. Z każdej przygotowujemy płaski, cienki placek.
5. Na rozgrzaną patelnię wykładamy placki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4-5 min z każdej strony).