Chlebek czosnkowo-ziołowy
Chlebek czosnkowo-ziołowy to pomysł na pyszne pieczywo, które doskonale sprawdzi się jako imprezowa przekąska np. na grilla. Chlebka nie kroimy na kawałki, tylko stawiamy w całości i po trochu rwiemy.
Przepis na odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy, dlatego bez problemu każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Chlebek jest mięciutki, aromatyczny i pięknie pachnie. Koniecznie musicie wypróbować.
CHLEBEK CZOSNKOWO-ZIOŁOWY PRZEPIS
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 70 g masła
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Masło czosnkowo-ziołowe
- 100 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- ulubione zioła – u mnie po ⅓ łyżeczki bazylii, oregano i rozmarynu
- szczypta soli
Przygotowanie
- Składniki na masło czosnkowe wymieszać ze sobą.
- Do naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wlać 50 ml letniego mleka. Odstawić na 10 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone masło, pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy i sól. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować.
- Ciasto posmarować przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym i pokroić na paski. Każdy pasek ciasta zawinąć w nieciasny rulonik lub złożyć w harmonijkę i ułożyć w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.