Chlebek czekoladowy
Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu chlebek czekoladowy z dodatkiem bakalii. Chlebek z tego przepisu jest mocno wilgotny, puszysty i delikatny.
Chlebek ten można upiec na wiele okazji. Doskonale sprawdzi się na różne okazje i te duże i te małe. Będzie także wyśmienitym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Chlebek czekoladowy przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką. Chlebek jest naprawdę pyszny i mięciutki. Można zajadać się nim samym, lub z dodatkiem dżemu czy konfitury.
CHLEBEK CZEKOLADOWY PRZEPIS
Przygotowanie: 5 min. | Czas pieczenia: 60 min. | Liczba porcji: foremka 22×10
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 400 g kefiru
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka dowolnych bakalii i orzechów
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cukier. Mieszamy.
2. Następnie dodajemy bakalie i wlewamy olej oraz kefir. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
3. Przygotowaną masę przekładamy do formy o wymiarach 22 x 10 cm.
4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 60 minut do tzw. suchego patyczka.