Chleb z grubą i chrupiącą skórką
Dziś mamy dla Was sprawdzony przepis na pyszny domowy chleb z grubą i chrupiącą skórką. Z prostych i łatwo dostępnych składników, bez zbędnych dodatków.
Przepis na chleb jest banalnie prosty i każdy z pewnością sobie z nim poradzi. Taki domowy chlebek to doskonała alternatywa dla kupnego wypieku o wątpliwym składzie. Kanapki z domowego chleba to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli lubicie piec domowe pieczywo, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na chleb z grubą i chrupiącą skórką.
CHLEB Z GRUBĄ I CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ PRZEPIS
Składniki
- 750 g mąki pszennej typ 750
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Do 125 ml wody pokruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
2. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn, olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować chleb i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
4. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika.
5. Piekarnik z chlebem w środku rozgrzać do 190 stopni. Od momentu osiągnięcia temperatury piec 30 minut pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 40 minut.
6. Po upieczeniu chleb wyjąć z naczynia i pozostawić na kratce do wystudzenia.