Bułeczki z budyniem i truskawkami
Miękkie, puszyste bułeczki ze świeżymi, soczystymi truskawkami, budyniem i kruszonką. Takie drożdżówki to doskonała przekąska na pierwsze, czy drugie śniadanie, lub kolację.
Przepis na domowe bułeczki z budyniem i truskawkami nie jest skomplikowany i każdy powinien sobie z nim poradzić. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i wszystko się uda. Bułeczki z tego przepisu są naprawdę przepyszne, pięknie pachną i ładnie wyglądają. Zamiast truskawek można użyć również innych owoców np. malin czy borówek.
BUŁECZKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki na ok. 10 sztuk:
Ciasto
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 130 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie
- 10 truskawek
- 1 opakowaniu budynku śmietankowego
Kruszonka
- 20 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
- Do miski wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wlać ciepłe mleko i wymieszać do połączenia. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
- Do większej miski wsypać resztę mąki, sól i cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie na środku i wlać rozczyn. Całość wymieszać łyżką, a następnie dodać jajko i dalej mieszać do połączenia.
- Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dłońmi lub mikserem przez ok. 10 minut. Po tym czasie, ciągle wyrabiając, stopniowo wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze przez ok. 5 minut.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawić do przestygnięcia.
- Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić z szypułek.
- Kruszonka: Do miski przełożyć mąkę, cukier puder i zimne masło. Składniki zagnieść ręką, aż do powstania kruszonki.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki np. kubkiem.
- Krążki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
- W każdym placuszku zrobić lekkie wgłębienie. Następnie nałożyć porcję budyniu i ułożyć pokrojone truskawki. Na koniec posypać kruszonką.
- Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.