Brzoskwiniowiec

Brzoskwiniowiec

Ciasto brzoskwiniowiec to lekki i delikatny wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z puszystego biszkopta, delikatnej masy śmietankowej z kawałkami czekolady oraz orzeźwiającej galaretki z kawałkami brzoskwiń. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, nie za słodkie, wręcz idealne.

Brzoskwiniowiec to idealny dodatek do popołudniowej kawy, który z pewnością poprawi nam nastrój. Ciasto sprawdzi się również na domowe uroczystości, czy święta. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam!

CIASTO BRZOSKWINIOWIEC – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

GALARETKA

  • 2 galaretki cytrynowe
  • puszka brzoskwini w syropie

MASA ŚMIETANKOWA

  • 660 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki wody

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie Stopniowo dodawać cukier i ubijać do uzyskania szklistej piany.
  • Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodawać żółtka. Mieszać do połączenia składników. Kolejno wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Blachę 24×35 cm wyścielić papierem do pieczenia, a następnie przelać na nią masę jajeczną.
  • Piec 25-30 minut – do suchego patyczka w 180 stopniach.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać do niej pokrojoną czekoladę oraz przestudzoną żelatynę. Wymieszać i przełożyć na biszkopt.

GALARETKA

  • Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
  • Brzoskwinie z zalewy, pokroić. Przełożyć do przestygniętej galaretki, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretkę przełożyć na masę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brzoskwiniowiec przepis
Przepis na ciasto brzoskwiniowiec



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście − trzynaście =