Brzoskwiniowiec
Ciasto brzoskwiniowiec to lekki i delikatny wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z puszystego biszkopta, delikatnej masy śmietankowej z kawałkami czekolady oraz orzeźwiającej galaretki z kawałkami brzoskwiń. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, nie za słodkie, wręcz idealne.
Brzoskwiniowiec to idealny dodatek do popołudniowej kawy, który z pewnością poprawi nam nastrój. Ciasto sprawdzi się również na domowe uroczystości, czy święta. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam!
CIASTO BRZOSKWINIOWIEC – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
GALARETKA
- 2 galaretki cytrynowe
- puszka brzoskwini w syropie
MASA ŚMIETANKOWA
- 660 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- tabliczka czekolady mlecznej
- 1/4 szklanki wody
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie Stopniowo dodawać cukier i ubijać do uzyskania szklistej piany.
- Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodawać żółtka. Mieszać do połączenia składników. Kolejno wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Blachę 24×35 cm wyścielić papierem do pieczenia, a następnie przelać na nią masę jajeczną.
- Piec 25-30 minut – do suchego patyczka w 180 stopniach.
MASA ŚMIETANKOWA
- Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać do niej pokrojoną czekoladę oraz przestudzoną żelatynę. Wymieszać i przełożyć na biszkopt.
GALARETKA
- Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
- Brzoskwinie z zalewy, pokroić. Przełożyć do przestygniętej galaretki, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretkę przełożyć na masę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.